Het verschil tussen investeerders en consumeerders

Investeren in vastgoed

Alles over investeren in vastgoed

Het verschil tussen investeerders en consumeerders

Word een investeerder: laat je geld werken voor jou.

Auteur: Gunther De Wilde

Voor je begint te investeren in vastgoed, moet je eerst weten wát dat juist is, investeren. En waar het verschil ligt met kosten maken. Van zodra je dat principe beethebt, ligt de weg open naar succesvolle vastgoedinvesteringen.

Het principe van vastgoedinvesteringen

De meeste mensen werken voor hun geld. Anders gezegd: ze ruilen hun tijd in, krijgen daar geld voor en gebruiken die centen om hun kosten te betalen. Zij zijn consumeerders.

Maar het kan ook anders. Je kan ook je geld voor jou laten werken. Dan ben je een investeerder:

Bouw een systeem uit waarbij het geld dat je aan de ene kant investeert, er langs de andere kant in meervoud uitkomt.

Genereer een permanente cashflow om je kosten mee te betalen.

Investeren als mindset: een verhaal om nooit te vergeten

Wil jij ook een investeerder worden, in plaats van een consumeerder? Maak dan van dit verhaal je mantra:

Lang geleden was er een klein afgelegen dorpje zonder natuurlijke waterbronnen. De inwoners rekenden op de weergoden om hen van voldoende water te voorzien. Toen het een lange tijd niet had geregend, riep de dorpsoudste iedereen samen. Hij vroeg wie er bereid was om elke dag vers water te halen vanuit de rivier, enkele uren wandelen van het dorp. Per emmer water kreeg de waterdrager een munt.

Twee mannen boden zich aan. De eerste man bracht, zoals afgesproken, dagelijks vers water naar het dorp, waar hij de emmers in de waterput leeggoot. Zo spaarde hij na een tijdje aardig wat munten bij elkaar. Maar hoe meer emmers hij naar de waterput bracht, hoe moeilijker het werd. Hij was al een dagje ouder en zijn oude botten leden onder de lange wandelingen en de zware emmers. Bovendien werd de vraag naar water elke dag groter. 

De tweede man was maanden afwezig. Toen hij terugkeerde, nam hij de dorpsoudste mee naar de waterput om te tonen waar hij al die tijd aan had gewerkt: een constructie waarmee water de put in stroomde.

“Ik heb een waterleiding gebouwd die continu vers water vanuit de rivier naar ons dorp laat stromen. Het heeft mij eenmalig een zware inspanning gekost, maar vanaf nu moet niemand er nog voor werken.”

De dorpsoudste kon zijn ogen en oren niet geloven, maar kwam zijn belofte na en betaalde de man voor elke emmer water die het dorp gebruikte.

Zo werd de man de rijkste bewoner van heel de streek.

Geldstromen van consumeerders en investeerders

De kans is groot dat je een consumeerder bent, dat zijn immers de meeste mensen. Je spendeert je inkomsten aan aankopen (of passiva), die geld uít het laatje nemen.

Als investeerder spendeer je jouw geld aan het vergaren van activa, investeringen die continu geld ín het laatje brengen. Toch worstelen veel mensen met hun financiën omdat ze het verschil niet kennen en blijven shoppen, desnoods op krediet en met abonnementen. Ze geven hun geld vaak al uit, nog voor ze het in handen hebben.

“Als je rijk wil worden, moet je het verschil kennen tussen activa en passiva.”

Succesvolle investeerders focussen zich op hun activa. Ze zoeken naar de beste systemen om hun geld en hun inspanningen maximaal te laten renderen. Net zoals de slimme waterleidingbouwer die eenmaal een forse inspanning deed om een slim systeem te bouwen dat voor altijd vers water naar het dorp bracht. 

Onthoud deze termen:

>> KAPITAAL = geld dat je investeert in investeringen met groeiverwachtingen.

>> CASHFLOW = geld dat je investeringen genereren

>> LIQUIDE MIDDELEN = geld dat je in reserve hebt staan, als zekerheid of voor toekomstige investeringen.

>> UITGAVEN = geld dat je uitgeeft aan consummatie.

“Als consumeerder werk je voor je geld, als investeerder werkt je geld voor jou.”

Een consumeerder ziet het meeste van zijn geld als UITGAVEN, een investeerder ziet het als KAPITAAL, een manier om meer geld mee te verdienen.

Wil je meer tips rond investeren in vastgoed?
Abonneer je dan nu in op onze nieuwsbrief!

Mis niets van ons laatste nieuws en alle tips over hoe jij succesvol kan worden in het investeren van vastgoed. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

 

Volg ons gratis webinar “Hoe succesvol investeren in vastgoed” en zet jouw eerste stap in de richting van meer vrijheid

Wil je leren investeren op een veilige en doordrachte manier?

Wil je leren investeren in vastgoed maar je weet niet hoe? Zit je met angst om je zuurverdiende centen verkeerd te investeren? Kom dan naar 1 van onze workshops. 

Interesse om deel te nemen?
Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Interesse om deel te nemen? Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Neem deel aan ons Gratis webinar