De 5 wetten van de money mindset

Investeren in vastgoed

Alles over investeren in vastgoed

De 5 wetten van de money mindset

De benodigde principes voor succesvol investeren

Auteur: Gunther De Wilde

Dankzij onze jarenlange ervaring als vastgoedinvesteerders, stelden wij patronen vast die succesvolle investeerders gemeenschappelijk hebben. Het zijn de principes die de basis vormen van financieel succes. 

Pas je die zogenaamde “wetten van succesvol investeren” toe, dan ontwikkel je vanzelf de money mindset die je nodig hebt om een succesvol vastgoedinvesteerder te worden.

Let’s begin!

WET 1 | Spaar elke maand

Meer verdienen? Dat begint bij minder uitgeven. Het is niet omdat je inkomen stijgt dat je meteen een tweede verblijf of een duurdere wagen nodig hebt. Het kan, maar het is niet de slimste beslissing op lange termijn. 

Onthoud deze vuistregels:

 • Het is niet belangrijk hoeveel geld je kan uitgeven, wel hoeveel je overhoudt.
 • Het is slimmer om onnodige uitgaven te vermijden en te sparen voor een investering.
 • Je spaargeld zal op termijn inkomsten genereren. En dan kan je alsnog die dure wagen kopen.
“Zelfs ‘s werelds meest succesvolle investeerder, Warren Buffet, bleef altijd in hetzelfde huis wonen, ondanks zijn fortuin.”

WET 2 | Kies vrijheid boven rendement

Je investeert beter in een patrimonium dan in je carrière. In het laatste geval doe je niets meer dan je tijd inruilen voor geld, terwijl het je geen enkele zekerheid geeft. Een faillissement, een ontslag, een herstructurering? Dan heb je al je tijd geïnvesteerd om amper iets over te houden.

Investeren in vastgoed is helemaal anders. Het is zoals zaadjes planten voor later. De zaadjes die je plant zijn klein, maar de opbrengst die eruit voortkomt is heel groot.

Vastgoed is niet de enige investeringsvorm – je kan daytraden op de beurs of investeren in beleggingsfondsen of cryptomunten. Maar je kiest best voor een eenvoudige manier van investeren waarmee je jezelf niet beperkt in vrijheid en in tijd. Vastgoed verhuren is daarvoor ideaal.

WET 3 | Wees geduldig

Als je op een snelle manier veel geld wil verdienen, dan is investeren in vastgoed niets voor jou. Maar als je bereid bent om op lange termijn te beleggen en geduld uit te oefenen? Dan pluk je de vruchten van de samengestelde interest – door Albert Einstein het achtste wereldwonder genoemd.

 • Dankzij het mechanisme van de samengestelde interest of ‘rente op rente’ herbeleg je de interest op een hoofdkapitaal samen met het hoofdkapitaal om meer interest te accumuleren. 
 • Kort gezegd: je winst groeit exponentieel. Hoe langer je jouw opbrengst opnieuw investeert, hoe meer je rendement blijft stijgen. 
 • Zo werkt het:
 1. Je belegt € 1.000 met een rentevoet van 10% per jaar.
 2. Na een jaar ontvang je € 100 rente.
 3. Dit investeer je het jaar daarna opnieuw, samen met je startkapitaal. € 1.100 in totaal, dus.
 4. Een jaar later brengt dit € 110 rente op.
 5. Je investeert het totale bedrag van € 1.210 opnieuw.
 6. Een jaar later brengt dit € 121 rente op.
 7. enzovoort.

>> Op 10 jaar tijd behaal je zo een rendement van bijna 160%.

>> Na 20 jaar brengt je startkapitaal van € 1.000 maar liefst € 6.727,50 op. Dat is 573% rendement !

WET 4 | Koop verstandig in

Succesvolle investeerders zijn geen snelle shoppers. Ze kopen altijd verstandig en onder de marktwaarde. 

Onthoud:

 • De grootste winst ligt bij het inkopen, niet bij het verkopen.
 • Vastgoed kopen en verkopen aan de marktprijs kan je elke dag. De truc is om in te kopen onder de marktprijs en te verkopen aan de marktprijs. Zo maak je winst. 
 • Kopen onder de marktprijs is niet evident. Hou er rekening mee dat heel wat van je biedingen niet tot een effectieve aankoop zullen leiden. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Vroeg of laat komt er gegarandeerd een goede deal uit de bus.

WET 5 | Omring jezelf met de juiste mensen

Probeer jezelf op zakelijk vlak te omringen met mensen die staan waar jij ook wil staan. De mens is een kuddedier. We laten ons gedrag door elkaar beïnvloeden. Door tijd te spenderen met andere investeerders of succesvolle ondernemers, ga je hun gedrag en gewoontes overnemen.

“Een belangrijke eigenschap van intelligente mensen is dat zij samenwerken met mensen die intelligenter zijn dan zijzelf.” 

Het meest iconische voorbeeld is waarschijnlijk dat van Henry Ford. Hij had zelf geen diploma, maar compenseerde zijn eigen gebreken met een module van drukknoppen op zijn bureau. Binnen de vijf minuten kon hij in contact komen met de juiste specialist in elk vakgebied. Hij wist maar al te goed dat je als ondernemer niet zelf alle kennis hoeft te hebben. Je bent pas slim als je jezelf omringt met slimme mensen.

Zet dit om in de praktijk door een mentor te zoeken. Door je te laten begeleiden door rolmodellen die je zijn voorgegaan.

Wil je meer tips rond investeren in vastgoed?
Abonneer je dan nu in op onze nieuwsbrief!

Mis niets van ons laatste nieuws en alle tips over hoe jij succesvol kan worden in het investeren van vastgoed. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

 

Volg ons gratis webinar “Hoe succesvol investeren in vastgoed” en zet jouw eerste stap in de richting van meer vrijheid

Wil je leren investeren op een veilige en doordrachte manier?

Wil je leren investeren in vastgoed maar je weet niet hoe? Zit je met angst om je zuurverdiende centen verkeerd te investeren? Kom dan naar 1 van onze workshops. 

Interesse om deel te nemen?
Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Interesse om deel te nemen? Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Neem deel aan ons Gratis webinar