Financiële vrijheid dankzij investeren in vastgoed
Eén inspanning of transactie levert je meer inkomsten dan een jaar werken.
Auteur: Gunther De Wilde
Ben je klaar voor een verrassende eyeopener? Met één slimme vastgoedinvestering kan je meer verdienen dan door een jaar een onderneming te runnen. En als je de investeringen elkaar laat opvolgen? Dan ligt de weg naar financiële vrijheid open.
Maar wat ís financiële vrijheid? Waarom bestaat er nog een taboe rond financiële ontwikkeling? En welke skills heb je nodig om te investeren in vastgoed?
Wat is financiële vrijheid?
Wij definiëren financiële vrijheid als: een positie waarbinnen je passieve inkomstenbronnen* genoeg geld genereren waardoor je niet meer hoeft te werken om je rekeningen met gemak te betalen en je huidige levensstandaard vol te houden.
* Met je passief inkomen bedoelen we de inkomsten die je op regelmatige basis ontvangt uit een verleden inspanning of transactie. Het is dus effectief geld waar je op dit moment niet (meer) voor hoeft te werken, maar dat je wel blijft ontvangen.
Op basis van onze definitie van financiële vrijheid, merk je dat de term voor iedereen iets anders kan inhouden. Financiële vrijheid betekent voor jou misschien:
⇒ dat je voldoende centen verdient om je bescheiden woning af te betalen en thuis te blijven om voor een zieke partner te zorgen.
⇒ dat je tijd hebt voor vrijwilligerswerk en hobby’s, zonder dat je je zorgen hoeft te maken om je rekeningen.
⇒ dat je voor de rest van je leven rond de wereld reist en in luxehotels verblijft.
Alleen jij kan bepalen wat jouw doel is en wat financiële zekerheid betekent.
Let op! Een belangrijke voorwaarde voor échte financiële zekerheid, is dat ze duurzaam moet zijn: ze blijft eeuwig duren en gaat over van generatie op generatie.
Waarom is financiële ontwikkeling taboe?
Heb je kinderen? Dan wens je hen, zoals elke ouder, een onbezorgde toekomst toe. Maar de manier waarop ouders hun kinderen aanmoedigen, houdt vaak het bestaande taboe rond financiële ontwikkeling in stand.
Ouders stimuleren hun kinderen om goed hun best te doen op school en goede punten te halen, zodat ze later een goede job vinden en zoveel mogelijk boterhammen verdienen.
Tegelijkertijd bestaat er een taboe rond investeren en financiële ontwikkeling.
- Investeren zou riskant zijn, en alleen weggelegd voor de allerrijksten.
- De kansen en mogelijkheden van investeren, worden doodgezwegen.
- “Spaar maar gewoon flink voor later” is een wijdverspreid devies.
- (Hoge)scholen en universiteiten moedigen studenten niet aan om zich financieel te ontwikkelen en groots te denken.
- Studenten worden opgeleid om ‘goede werknemers’ te worden, in plaats van ambitieuze ondernemers en/of investeerders.
- Kinderen en studenten wordt aangeleerd om geen fouten te maken en risico’s te vermijden.
Met andere woorden: we groeien allemaal op met een angst om geld te verliezen. En daarom kiezen de meeste mensen voor zekerheid en blijven ze ver weg van investeringen.
Het gevolg? Het merendeel van de mensen zal zich maar beperkt financieel ontwikkelen. Ze leerden nooit hoe ze hun angst konden loslaten. Ze leerden nooit dat berekende risico’s een groot voordeel kunnen opleveren.
Welke skills heb je nodig om succesvol te investeren in vastgoed?
Ten eerste moet je een beetje lef hebben om vastgoedinvesteerder te worden. Maar investeren is lang niet zo risicovol als wordt beweerd.
⇒ Wanneer je het spel goed begrijpt, kan je de risico’s sterk beperken of zelfs helemaal uitsluiten.
⇒ Als je financiële systemen goed doorziet, kan je beleggen zonder gevaar op grote verliezen.
⇒ Als je bereid bent om al je energie erin te stoppen, kan je leren om succesvol te investeren.
En verder heb je eigenlijk alleen gezond boerenverstand nodig, naast je rekenvaardigheden uit de lagere school.
Wanneer mensen in het bedrijfsleven stappen en een gezin hebben, focussen ze zich alleen nog op optellen en aftrekken. Ze tellen hun inkomsten op en op basis daarvan beslissen ze hoeveel geld ze kunnen uitgeven en hoeveel ze willen overhouden om te sparen. Ze lijken compleet te vergeten dat je kan vermenigvuldigen. Ook met geld.
Dat is exact wat investeren is: je zet in op manieren om je geld te vermenigvuldigen zonder dat je hiervoor moet werken.
Met vastgoedinvesteringen doe je één keer een gecentraliseerde inspanning die in de daaropvolgende maanden en jaren voor steeds wederkerende (huur)inkomsten zorgt.