Vastgoed Café
Is het in tijden van hogere vastgoedprijzen en rentevoeten nog haalbaar om mooie rendementen te behalen?
Ik krijg regelmatig de vraag wat mijn tips zijn om bij de huidige rentevoeten, gouden deals te realiseren. Ik noem dit ook multipliers of optimalisatie-technieken van jouw rendement.
Dit kan op tal van manieren:
- Via functie-en bestemmingswijzigingen van panden. Je gaat eigenlijk van retail naar woning.
- Via het opsplitsen van panden in meerdere units. Hier is het uiteraard belangrijk om de RUP’s en het gewestplan te kunnen lezen en interpreteren. Dit is m’n persoonlijke specialiteit na 20 jaar actief te zijn in stedenbouw en ruimtelijke ordening. Ook is het belangrijk dat je weet hoe de lokale overheid deze spelregels bekijkt en toepast! Dit is unieke kennis die je enkel en alleen in onze workshops kan leren.
- Je kan ook gaan optimaliseren door bepaalde zones te gaan afsplitsen en verkavelen. Door bijvoorbeeld een huis en loods afsplitsen. Of tuinzone afsplitsen van de woonst.
- Of je kan rendement optimaliseren door via meerwaardecreatie via vergunningen op gronden. Een grond met en zonder vergunning is een gigantisch verschil in waarde.
- Of via meerwaardecreatie via vergunningen op gebouwen. Bijvoorbeeld het bekomen van een onaanvechtbare vergunning om een pand te mogen opdelen in bijvoorbeeld 3 units.
- Meerwaardecreatie via ontopping, een extra woonlaag toe te voegen.
- Meerwaardecreatie via energieprestatie-upgrades bijvoorbeeld van een pand D naar energetische B-score.
- Meerwaardecreatie via vastgoedstyling
- Cashcreaties via het flippen van vastgoed.
Wat is vastgoed flippen?
Aankoop en meteen doorverkopen via slimme aankoopcontracten of opties te gebruiken. Dit kan je via de juiste contracten voor- of na registratiekosten zelfs doen.
Het zijn dit type optimalisatiedeals die jouw vastgoedportefeuille en rendementen snel helpen groeien. Persoonlijk heb ik in den beginne snel een aantal optimalisatiedeals kunnen doen waardoor vooral mijn kredietwaardigheid en waarborgen bij de bank versterkten.
Op deze manier ging de bank steeds mee in mijn volgende deals. In één van m’n eerste deals kwam ik tot de vaststelling dat één deal me méér opbracht dan een jaar lang te werken in m’n onderneming! Wat als ik dit keer na keer kon herhalen?
Spijtig genoeg zie ik heel veel ondernemers keihard werken, soms te hard werken. Ze zitten met vragen zoals: “Wat tegen m’n pensioen?” “Wat als m’n sector het moeilijk krijgt in tijden van recessie?”, enzovoort. Ze beseffen eigenlijk te weinig dat ze de switch van hun huidig systeem, waar ze eigenlijk uurtje factuurtje werken of van klant naar klant hollen, naar een systeem moeten omzetten waar ze vooral hun geld voor hun moeten laten werken.
Wij leren in onze opleidingen ondernemers de sprong maken van ondernemer naar investeerder.
Meer weten?
Kom dan naar één van onze workshops bij jou in de buurt.