Wat zijn 7 aandachtspunten bij het verhuren van vakantiewoningen?

Video afspelen

Wat zijn 7 aandachtspunten bij het verhuren van vakantiewoningen?

Auteur: Gunther De Wilde

Het verhuren van short stay rentals of vakantiewoningen is heel lucratief, maar voordat je eraan begint, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden. In Vlaanderen geldt al jarenlang een logiesdecreet dat administratieve regels oplegt aan verhuurders die toeristen tegen betaling laten overnachten. Als je overweegt een vakantiewoning te verhuren, moet je zeker rekening houden met de volgende basisnormen:

1. Zorg voor een geldig brandveiligheidsattest

Één van de eerste normen waaraan jouw vakantiewoning moet voldoen, is het hebben van een geldig brandveiligheidsattest. Dit attest kan je aanvragen bij de lokale brandweer of een erkend keuringsmechanisme dat de nodige inspecties in jouw pand uitvoert.

2. Verzekeringen

Ten tweede, zorg ervoor dat je over de juiste verzekeringen beschikt. Allereerst heb je een brandverzekering nodig voor het gebouw en de inboedel. Daarnaast is een verzekering die de burgerlijke aansprakelijkheid voor jouw gasten dekt, ook essentieel.

3. Eigendomsbewijs of huurovereenkomst

Een derde document dat je moet hebben, is een eigendomsbewijs of huurovereenkomst. Dit bewijst dat jouw pand legaal mag worden gebruikt als logie. De algemene uitbatingsvoorwaarden zijn te raadplegen op de website van Toerisme Vlaanderen.

4. (Bijkomende) uitbatingsvoorwaarden

Houd er rekening mee dat er aanvullende uitbatingsvoorwaarden gelden als je jouw vakantiewoning een specifieke benaming wilt geven, zoals “vakantiewoning,” “B&B,” “hotel,” “hostel,” “jeugdverblijf,” enz.

5. Erkenning van jouw logie

Een volgende stap is het verkrijgen van erkenning voor jouw logie. Als jouw accommodatie voldoet aan de uitbatingsvoorwaarden van Toerisme Vlaanderen, kan je deze laten erkennen. Je ontvangt dan een erkenningsschild om aan jouw gevel te bevestigen of digitaal te gebruiken voor promotie. Deze erkenning fungeert als een kwaliteitslabel dat vertrouwen opwekt bij toeristen. Het verkrijgen van deze erkenning is vrijwillig en kosteloos.

6. Stedenbouwkundige verplichtingen

De belangrijkste en laatste stap is om te controleren of jouw logie voldoet aan eventuele stedenbouwkundige verplichtingen. Doe zeker vooraf navraag bij jouw lokale dienst Ruimtelijke Ordening voordat je een pand aanschaft en begint met verhuren.

7. Lokale taksen en subsidies

Ten slotte is het van groot belang om alle lokale taksen en subsidies grondig te onderzoeken. Als jouw gemeente of stad een toeristentaks hanteert, is het raadzaam om contact op te nemen met de lokale dienst Toerisme en de bovengenoemde stappen te doorlopen voordat je jouw vakantiewoning in gebruik neemt.


Succes en tot snel op één van onze workshops bij jou in de buurt!

Wil je meer tips rond investeren in vastgoed?
Abonneer je dan nu in op onze nieuwsbrief!

Mis niets van ons laatste nieuws en alle tips over hoe jij succesvol kan worden in het investeren van vastgoed. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

 

Volg ons gratis webinar “Hoe succesvol investeren in vastgoed” en zet jouw eerste stap in de richting van meer vrijheid

Wil je leren investeren op een veilige en doordrachte manier?

Wil je leren investeren in vastgoed maar je weet niet hoe? Zit je met angst om je zuurverdiende centen verkeerd te investeren? Kom dan naar 1 van onze workshops. 

Interesse om deel te nemen?
Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Interesse om deel te nemen? Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Neem deel aan ons Gratis webinar