Dit moet je weten over het verschil tussen compromis en akte
Auteur: Gunther De Wilde
Voor vastgoedinvesteerders is het heel belangrijk om slimme contracten aan te gaan met de verkopers van een pand. Het compromis en de notariële akte zijn de 2 meest belangrijke documenten tijdens het aankoopproces voor vastgoed.
Het verschil tussen compromis en akte
Zowel het compromis als de akte zijn verkoopovereenkomsten met evenveel waarde. Het is dus niet dat de voorlopige verkoopovereenkomst (compromis) moet ‘onderdoen’ voor de authentieke verkoopovereenkomst (de akte). Meer nog, in het compromis leg je samen met de verkoper alle details en voorwaarden vast. Dus je bent maar beter meteen bij de pinken!
Het compromis
In het compromis leg je als investeerder samen met de verkoper jullie akkoord vast. De notaris of vastgoedmakelaar expliciteert erin alle voorwaarden rond de aan- en verkoop van het pand.
Het compromis bevat deze informatie:
- De identiteitsgegevens van beide partijen.
- De verdeling van het eigendom.
- Een nauwgezette omschrijving van het vastgoed, de staat en de oppervlakte ervan.
- De eventuele voorwaarden voor verhuur.
- Afspraken over wie de brandverzekering op zich neemt tot aan het verlijden van de akte.
- Eventuele opschortende voorwaarden, geldige redenen waarom de verkoopovereenkomst nietig kan worden verklaard:
- Het al dan niet krijgen van een lening,
- Het al dan niet krijgen van een verkavelingsvergunning,
- Het al dan niet krijgen van een stedenbouwkundige vergunning,
- Het al dan niet krijgen van een geldig bodemattest,
- …
Onthoud dat een compromis bindend is, maar dat je er in onderling overleg dingen in kan wijzigen. Pas bij het verlijden van de akte worden die afspraken definitief.
Een optie is niet hetzelfde als een compromis
Neem je als investeerder een optie op een vastgoed, dan krijg je van de verkoper de belofte dat hij of zij het pand voor een bepaalde periode aan niemand anders zal verkopen – al dan niet in ruil voor een vergoeding.
Teken je na de afgesproken termijn (meestal 2 weken) een verkoopovereenkomst, wordt de vergoeding afgetrokken van de aankoopprijs.
Als je na een optie toch weigert, ben je dus alleen die eventuele vergoeding kwijt, want een optie is niet bindend, een compromis is dat wel – met uitzondering van de opschortende voorwaarden
De notariële akte
Na een afgesproken periode – in België meestal 4 maanden – verlijdt de akte. Dat wil zeggen dat de notaris het compromis grondig heeft gecontroleerd, en dat de authentieke verkoopovereenkomst nu klaar is voor definitieve ondertekening. Vanaf het moment van ondertekening, ben je als koper officieel de nieuwe eigenaar van het vastgoed.
TIP! Een notariële akte heeft niet meer juridische waarde dan een compromis, beide documenten moeten dus inhoudelijk identiek zijn. Let dus voor de ondertekening op mogelijke verschillen en afwijkingen!
Slimme contracten voor vastgoedinvesteerders en -specialisten
Als vastgoedinvesteerder vraagt het wat ervaring om te ontdekken hoe je dit hele proces van compromis tot akte het beste aanpakt. Een no risk strategie is noodzakelijk als je succesvol wil worden als investeerder in vastgoed, en jouw geld voor jou wil laten werken.
Een paar tips:
- Laat je compromis als koper opmaken op je persoonlijke naam en/of bedrijfsnaam en/of op te richten firma. Zo kan je tussen compromis en akte bepalen onder welke hoedanigheid jouw aankoop het meest efficiënt kan gebeuren.
- Neem naar elk plaatsbezoek en elke onderhandeling de nodige compromisdocumenten mee zodat je meteen de deal kan sluiten.
- Ook na het sluiten van de deal houd je best de leiding in het dossier. Werk daarom altijd met je eigen notaris en eventueel een professioneel vastgoedjurist om je belangen en contracten te onderbouwen.
- Denk goed na over de opschortende voorwaarden die je laat opnemen in het compromis, zodat je kan afzien van de aankoop, moest dat nodig zijn.