Vastgoed slim inkopen via een commandverklaring?
Auteur: Gunther De Wilde
Een commandverklaring is een verklaring waarbij de koper vastgoed anoniem kan kopen, door een “ogenschijnlijke” koper aan te duiden.
Indien een commandverklaring correct toegepast wordt volgens de regels van de kunst, is er sprake van 1 verkoop met slechts éénmaal registratierechten te betalen!
Er zijn verschillende redenen waarom een koper anoniem zou wensen te kopen:
- Het onroerend goed in kwestie heeft voor de potentiële koper een emotionele waarde waardoor de verkoper zijn verkoopprijs zou kunnen opdrijven.
- De koper is rijk vermogend of bekend opkoper waardoor verkopers het onderste uit de kan wensen te halen.
- De koper en verkoper hebben géén goede verstandhouding waardoor dit invloed zou kunnen hebben op de vraagprijs.
Het voordeel van het werken met een commandverklaring is dat de werkelijke koper zijn identiteit niet hoeft prijs te geven aan de verkoper
zelfs niet bij ondertekening van de voorlopige overeenkomst. Het is dus een tussenpersoon die koopt voor rekening van een derde. Ook “stroman” genoemd.
De koper koopt ‘voor zichzelf of een ander nader aan te wijzen persoon’
- De aanwijzing van de werkelijk koper (de command) moet gebeuren bij notariële akte uiterlijk de 5de werkdag na het ondertekenen van de onderhandse verkoopovereenkomst.
Kopen via commandverklaring kan zowel bij onderhandse verkoop alsook openbare verkoop indien de algemene voorwaarden deze mogelijkheid voorzien.
Opgelet:
- Neem als “ oorspronkelijke koper ” géén risico’s.
- Dek u als eerste koper voldoende in, aangezien doorgaans wordt voorzien dat uzelf zal gehouden zijn indien de “ command” niet wil of kan betalen.
Volg ons gratis webinar “Hoe succesvol investeren in vastgoed” en zet jouw eerste stap in de richting van meer vrijheid