Overstromingsrisico inschatten bij investeren in vastgoed
Kandidaat kopers en huurders worden sinds begin 2023 beter geïnformeerd over het overstromingsrisico van vastgoed. Voortaan bestaat een onderscheid tussen de kans dat alleen het perceel of ook het gebouw overstroomt.
Auteur: Gunther De Wilde
De overstromingen van juli 2021 in ons land staan in het collectieve geheugen gegrift.
Om het risico dat een woning of tuin onderloopt beter te kunnen inschatten moeten kopers en huurders sinds 1 januari 2023 meer gedetailleerde informatie krijgen.
De termen ‘mogelijk’ en effectief’ overstromingsgevoelig gebied bestaan niet meer.
Voortaan wordt verduidelijkt of de kans bestaat dat het gebied overstroomt, hoe groot die kans is en wat de oorzaak van de overstroming is.
- Pluviale overstromingen zijn een gevolg van intense, lokale neerslag zoals tijdens een zware wolkbreuk.
- Fluviale overstromingen komen door waterlopen die buiten hun oevers treden.
- Ten slotte zijn er ook kustoverstromingen, door storm op zee.
Voor elke overstromingsbron leggen overstromingskaarten gedetailleerd vast welk gebied bij het huidige en het toekomstige klimaat een kleine, middelgrote of grote kans heeft op overstromingen.
G- en P- score
Een andere nieuwigheid is dat het gebouw en het perceel uit elkaar worden getrokken. Zowel voor het gebouw als voor het perceel is er een aparte overstromingsscore:
– G- score voor het gebouw
– P- score voor het perceel.
Zo komt u te weten of overstromingen zich beperken tot een deel van het (lager gelegen) perceel of ook de gebouwen getroffen kunnen worden.
Zowel voor het perceel als voor het gebouw wordt een score gegeven voor de drie overstromingsbronnen, telkens op een schaal van A tot D.
De kritiekste overstromingsbron bepaalt de uiteindelijke score.
Score A is het best: er worden geen overstromingen gemodelleerd.
Score B is er een kleine kans op overstromingen rekeninghoudend met klimaatverandering 2050.
Score C is er een kleine kans op overstromingen onder het huidig klimaat.
De slechtste score is D. Deze wijst op een middelgrote kans op overstromingen in het huidig klimaat.
In de publiciteit voor het vastgoed moeten de P- en de G- score vermeld worden. Bij een score in de klasse D moet verplicht het overstromingssymbool afgebeeld worden.
Een huis met golfjes wijst erop dat het gebouw een middelgrote kans heeft te overstromen.
Een boom met golfjes verduidelijkt dat het perceel kan overstromen.
Op bordjes ‘te koop’ of ‘te huur’ met alleen de contactgegevens van de verkoper of verhuurder is deze vermelding niet verplicht.
De informatieplicht geldt niet alleen voor woningen, handelszaken en andere gebouwen, maar ook voor bouwgronden, weilanden en bossen.
Vanaf 1 April 2023 moet in elke onderhandse of notariële akte van verkoop of verhuur voor meer dan negen jaar de nieuwe overstromingsscore toegevoegd worden.
Die kan gedownload worden op www.waterinfo.be/informatieplicht
Het overstromingsrapport geeft u alle benodigde informatie: de gegevens om het perceel te identificeren, de kadastrale nummers, het aantal gebouwen op het perceel en vermelding van de bevoegde waterloopbeheerder(s). Verder volgt een overzicht van de scores voor enerzijds het perceel en anderzijds de gebouwen.
De overstromingsscore vindt u ook terug in de Vlaamse woningpas (woningpas.vlaanderen.be), het digitale paspoort uw huis.
Attest op maat na beschermingswerken tegen overstroming?
Ligt uw woning in een overstromingsgevoelig gebied, maar zijn er aanpassingen gedaan om overstromingsschade te voorkomen? Als uw woning overstromingsrobuust is gebouwd of verbouwd, kunt u voortaan op eigen initiatief een erkende dekundige aanstellen om een aangepast overstromingsattest te laten maken.
De erkende deskundige gaat ter plaatse na of het gebouw voldoende robuust is tegen overstromingen. Wanneer dit zo is, dan kunt u een minder kritieke overstromingsscore voor je gebouw vermelden in de publiciteit.
Bij het opstellen van het overstromingsattest zal de deskundige ook eventuele verbeteringen aan de woning voorstellen.