Termijn huurcontract: voor hoelang sluit je een overeenkomst af?

Investeren in vastgoed

Alles over investeren in vastgoed

Termijn huurcontract: voor hoelang sluit je een overeenkomst af?

Auteur: Gunther De Wilde

Ga je een woning verhuren? Dan komt hier heel wat bij kijken. Je moet het ideale investeringspand zoeken en er moet een duidelijk huurcontract opgesteld worden. Vooraleer de bewoner de intrek kan nemen, moet het huurcontract getekend worden. Huurcontracten kunnen variëren op basis van de lokale wetgeving en specifieke overeenkomsten tussen verhuurders en hun huurders. Wat betreft de termijn huurcontract zijn er verschillende mogelijkheden.

Termijn huurcontract

Inhoud van het huurcontract

In de opgestelde huuroverkomst moeten onder andere de huurprijs en de huurtermijn duidelijk vastgelegd worden. Als verhuurder ben je bovendien verplicht om het contract binnen de twee maanden na ondertekening te laten registreren.

Termijn huurcontract

Termijn huurcontract: tijd om knopen door te hakken en om te bepalen wat de termijn van de huurovereenkomst is. Er zijn meerdere opties en bij de diverse contracten horen ook verschillende opzegtermijnen en vergoedingen. Stel je een jaarcontract op? Of ben je als verhuurder beter af met een huurcontract 3-6-9? Dit zijn veelgestelde vragen waar wij graag een antwoord op geven in deze blog.

Termijn huurcontract

Verschillende soorten contracten

Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de verschillende soorten contracten. Alleen zo kun je als verhuurder een contract opstellen dat jou en je verhuurpand veiligstelt. De belangrijkste contracten zijn huurovereenkomsten van korte duur en huurovereenkomsten van 9 jaar.

Termijn huurcontract

Huurcontract korte duur model

Sluit je een huurcontract af voor minder dan drie jaar? Dan is dit een overeenkomst van korte duur. Een huurcontract van korte duur verlengen kan eenmalig, zolang de totale duur niet langer wordt dan drie jaar. Wordt de totale duur wel langer? Dan wordt het contract er automatisch één van 9 jaar.

Termijn huurcontract

Wanneer eindigt dit contract?

Dit huurcontract eindigt als jij of je huurder minstens drie maanden voor de einddatum het contract opzegt. Als dit niet gebeurt, dan blijft de oorspronkelijke overeenkomst lopen en gaat die in stilte over in een contract van 9 jaar.

Termijn huurcontract

Een huurcontract van korte duur voortijdig beëindigen

Voortijdig beëindigen termijn huurcontract: als verhuurder is het niet mogelijk om een huurovereenkomst van minder dan drie jaar voortijdig te beëindigen. De huurder kan dit wel, maar dan moet die een vergoeding betalen.

Termijn huurcontract: 9 jaar

Een huurcontract van lange duur van 9 jaar, wat is dit nu eigenlijk? Het is belangrijk om te weten dat elke huurovereenkomst die wordt afgesloten voor drie tot negen jaar, wordt gezien als een overeenkomst voor negen jaar.

Lopen die 9 jaar af? Dan kan je als verhuurder het contract beëindigen door zes maanden voor de vervaldag op te zeggen.

Zegt niemand het contract op? Dan wordt dit stilzwijgend verlengd met drie jaar. Na deze drie jaar is het opnieuw mogelijk om het contract te beëindigen.

Termijn huurcontract

Huurcontract van 9 jaar voortijdig beëindigen als verhuurder

Als verhuurder kun je in bepaalde gevallen een huurcontract van 9 jaar voortijdig beëindigen.

Na zes maanden opzegtermijn: Wil je het pand zelf bewonen? Dan kun je de overeenkomst op elk moment stopzetten na een opzegtermijn van zes maanden.

Na de eerste drie jaar: Gaat een familielid de woning betrekken? Dan kun je na de eerste drie jaar van je contract de overeenkomst hiervoor stopzetten. Ook kun je na die eerste drie jaar het contract beëindigen als je van plan bent om grondige renovatiewerken uit te voeren (hier geldt tevens een opzeg van zes maanden).

Na drie of zes jaar: Na drie of zes jaar kun je als verhuurder zonder reden de huurovereenkomst beëindigen. Je betaalt dan een schadevergoeding van 9 maanden huur na drie jaar en een vergoeding van zes maanden huur na zes jaar. Ook hier moet je rekening houden met een opzegtermijn van zes maanden.

Let op! De huurder kan een tegenopzegging van één maand inroepen, zonder daarvoor een schadevergoeding te betalen. Na die maand wordt de overeenkomst dan beëindigd.

Termijn huurcontract

Korte of lange termijn huurcontract? Wat kies je het best?

Kies je nu het best voor een huurovereenkomst van lange of korte duur? Deze keuze hangt af van verschillende factoren en de specifieke behoeften die je hebt als verhuurder.

Bevindt je investeringspand zich op een locatie waar veel vraag is naar huurwoningen? Dan is een kort huurcontract aantrekkelijker, want woningen met korte contracten geraken in veel gevallen sneller verhuurd. De keerzijde van de medaille is in dit geval wel dat je als verhuurder vaker nieuwe huurders moet zoeken.

Wil je je richten op huurders die voor lange tijd in hetzelfde pand willen blijven, zoals gezinnen? Dan is een contract van 9 jaar de beste keuze. In dit geval heb je als verhuurder minder flexibiliteit en kun je minder snel opzeggen, maar is er meer kans op langetermijnhuurders.

Maak steeds de afweging met welke contractvorm je als verhuurder het minst risico loopt op leegstand.

Termijn huurcontract

Schrijf je in voor een vastgoedopleiding!

Experts in Vastgoed beschikt over de juiste expertise om iedereen die zich geregistreerd heeft te begeleiden doorheen de vastgoedwereld. Wij voorzien jou tijdens onze cursussen van gedegen advies en professionele begeleiding op maat. Wie graag meer wil leren over vastgoedinvesteringen, kan zich inschrijven voor onze interessante opleidingen. Krijg je graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op!

Wil je meer tips rond investeren in vastgoed?
Abonneer je dan nu in op onze nieuwsbrief!

Mis niets van ons laatste nieuws en alle tips over hoe jij succesvol kan worden in het investeren van vastgoed. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

 

Volg ons gratis webinar “Hoe succesvol investeren in vastgoed” en zet jouw eerste stap in de richting van meer vrijheid

Wil je leren investeren op een veilige en doordrachte manier?

Wil je leren investeren in vastgoed maar je weet niet hoe? Zit je met angst om je zuurverdiende centen verkeerd te investeren? Kom dan naar 1 van onze workshops. 

Interesse om deel te nemen?
Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Interesse om deel te nemen? Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Neem deel aan ons Gratis webinar