Renovatieplicht: woning met slecht energielabel opkrikken naar label D

Investeren in vastgoed

Alles over investeren in vastgoed

Renovatieplicht: woning met slecht energielabel opkrikken naar label D

Auteur: Gunther De Wilde

Renovatieplicht bestaande woning: koop je na 1 januari 2023 een woning met energielabel E of F? Dan heb je als nieuwe eigenaar renovatieplicht en moet je binnen de vijf jaar de energiescore opkrikken naar label D. Echter is dit voor velen een uitdaging. In deze blog lees je meer over deze verplichting van de Vlaamse regering en of jij hier nog aan kan ontsnappen.

Renovatieplicht

Is een EPC verplicht bij de verkoop of verhuur van een pand?

Renovatieplicht huurwoning of koopwoning: ga je een residentieel gebouw zoals een huis, appartement of studio verkopen of verhuren? Dan moet je een geldig EPC-attest met EPC-score kunnen voorleggen dat opgemaakt is door een erkende energiedeskundige. Dit EPC informeert potentiële kopers of huurders over de energiezuinigheid van de woning en geeft ook tips en aanbevelingen om deze score te verbeteren.

Een woning met EPC-score A+ is het meest energiezuinig en een woning met EPC-score F is het minst energiezuinig. Heb jij een EPC-attest dat dateert van voor 2019? Dan ben je verplicht om een nieuw certificaat te laten opmaken.

Renovatieplicht

Wanneer geldt de renovatieplicht niet?

In sommige gevallen is het niet verplicht om te renoveren. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals:

  • Renovatieplicht bij schenking: bij het behoud van vruchtgebruik, vervalt de verplichting;
  • Bouwkundig erfgoed: als de residentiële woning een beschermd momument is, ben je niet verplicht om te renoveren om een betere EPC-score te bekomen;
  • Bij een erfenis: erf je een residentieel pand? Ook dan hoef je niet verplicht te renoveren met oog op een betere energiescore;
  • Als de woning binnen de vijf jaar na aankoop wordt gesloopt: zijn er sloopplannen? Ook dan vervalt de plicht om te renoveren. Echter zullen er nog strengere normen voor heropbouw gelden.
Renovatieplicht

Renovatieplicht: houd rekening met hoge kosten

Overal staan huiseigenaren voor de uitdaging om oudere woningen, die vaak niet voldoen aan de hedendaagse normen voor energie-efficiëntie, te renoveren. Het upgraden van deze woningen naar een betere energiescore is niet alleen belangrijk voor het verlagen van de energiekosten en het verbeteren van het wooncomfort. Het draagt ook bij aan de bredere milieudoelstellingen, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot.

Echter kunnen de kosten die verbonden zijn aan dergelijke energiezuinige renovaties aanzienlijk oplopen. Het is dus vereist om een zorgvuldige planning en budgetanalyse te maken. Maak bovendien, als je hier recht op hebt, gebruik van financiële steun van overheidsinstanties.

Renovatieplicht

Renovatiepremies van overheidsinstanties

Moet je je woning verbouwen om aan de nieuwe energieprestatienormen te voldoen? Bekijk dan zeker of je in aanmerking komt voor één of meerdere renovatiepremies of voor een renteloze verbouwlening. Hier vind je een overzicht van de voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een specifieke premie.

Renovatieplicht

De échte kost van je vastgoed wordt bepaald door de energiescore

Een woning kopen kost veel geld. De rentevoeten zijn torenhoog en door de stijgende vastgoedprijzen is het voor veel mensen onmogelijk om een moderne, energiezuinige woning aan te kopen. Het is dan verleidelijk om te kiezen voor een oudere woning met lagere aankoopprijs. Echter is een oude woning in veel gevallen onlosmakelijk verbonden met een slechte energiescore. Als je zo’n woning koopt, moet je rekening houden met een hoop bijkomende kosten voor onder andere het energiezuinig maken van de woning.

Renovatieplicht

Verbeter de EPC-score door te isoleren

Wil je de EPC-score van je woning verbeteren? Dan begin je het best met het uitstekend isoleren van je pand. Als je woning slecht geïsoleerd is, heeft het absoluut geen zin om te investeren in zaken zoals een warmtepomp, vloerverwarming of zonnepanelen. Het is cruciaal om te zorgen voor een uitstekende dak- en muurisolatie. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kun je zelfs kiezen voor driedubbele beglazing.

Renovatieplicht

Je woning isoleren bij renovatieplicht, hoeveel kost dit?

Aan de renovatieplicht hangt een stevig prijskaartje. Daarbovenop komt nog eens de prijsstijging van de bouwmaterialen en de indexering van de lonen. In veel gevallen moet je bij oudere woningen het volledige dak vervangen of een gevelbekleding voorzien om te kunnen isoleren. Dan lopen de kosten al snel hoog op. Het dak van een rijhuis van 100 m² isoleren, kost al snel 6000 à 7000 euro. Moet je hierbij nog bijkomende dakwerken laten uitvoeren? Dan loopt dit bedrag nog op tot 12.000 of 15.000 euro.

Renovatieplicht

Wat als je niet voldoet aan de nieuwe EPC-eisen?

Leef je je plicht niet na? Dan riskeer je een fikse administratieve geldboete. Voor het boetebedrag wordt een onderscheid gemaakt tussen de renovatieplicht voor residentiële gebouwen en de renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen. Voor residentiële gebouwen kunnen de boetes oplopen van 500 tot en met 5000 euro en voor niet-residentiële gebouwen van 500 tot 200.000 euro.

Nieuwe deadline

Het is belangrijk om te begrijpen dat het betalen van de boete de renovatieplicht niet opheft. Zodra de boete is voldaan, wordt er onmiddellijk een nieuwe deadline vastgesteld, waarbinnen je verwacht wordt alsnog aan je plicht te voldoen.

Renovatieplicht

Tip: investeer in een nieuwbouwproject

Als je wilt investeren in vastgoed, dan biedt nieuwbouwvastgoed aanzienlijke voordelen aan die het overwegen waard zijn. Investeren in een nieuwbouwproject betekent dat je kiest voor een woning die vanaf het begin is opgebouwd om te voldoen aan de hedendaagse, vaak strenge, energie-efficiëntienormen. Dit aspect van nieuwbouwvastgoed biedt niet alleen milieuvoordelen maar levert ook economische voordelen op voor de eigenaar. Als je een nieuwbouw aankoopt, geniet je dus van een laag energiepeil en een betaalbare energiefactuur.

Renovatieplicht

Volg onze vastgoedcursussen en leer alles over de vastgoedwereld

Wil jij graag investeren in vastgoed en de kneepjes van het vak leren? Aarzel dan niet en volg een leerrijke cursus van Experts in Vastgoed. Na deze cursussen keer je huiswaarts met een schat aan informatie die je aangereikt krijgt van échte vastgoedmentoren met jarenlange ervaring. Wij staan klaar om je op weg te helpen naar financiële vrijheid! Neem vandaag nog contact met ons op en vraag om meer informatie. Wij helpen je graag verder!

Wil je meer tips rond investeren in vastgoed?
Abonneer je dan nu in op onze nieuwsbrief!

Mis niets van ons laatste nieuws en alle tips over hoe jij succesvol kan worden in het investeren van vastgoed. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

 

Volg ons gratis webinar “Hoe succesvol investeren in vastgoed” en zet jouw eerste stap in de richting van meer vrijheid

Wil je leren investeren op een veilige en doordrachte manier?

Wil je leren investeren in vastgoed maar je weet niet hoe? Zit je met angst om je zuurverdiende centen verkeerd te investeren? Kom dan naar 1 van onze workshops. 

Interesse om deel te nemen?
Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Interesse om deel te nemen? Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Neem deel aan ons Gratis webinar