Kosten nieuwbouw: wat komt er kijken bij deze aankoop?

Investeren in vastgoed

Alles over investeren in vastgoed

Kosten nieuwbouw: wat komt er kijken bij deze aankoop?

Auteur: Gunther De Wilde

Wanneer je overweegt een nieuwbouwappartement te kopen, is het essentieel om een duidelijk beeld te hebben van alle kosten die bij deze investering komen kijken. Wat zijn de totale kosten van een nieuwbouwappartement? In deze blog kom je het te weten!

Kosten nieuwbouw

Kosten nieuwbouw appartement: wat moet ik betalen?

Kosten nieuwbouw: aan het kopen van een nieuwbouwappartement zijn heel wat kosten verbonden. Het gaat veel verder dan alleen het betalen van de vraagprijs. We zetten alle kosten even op een rijtje om je een goed overzicht te geven:

De aankoopprijs

Alles begint met de aankoopprijs van de woning. De aankoopprijs moet duidelijk vermeld staan in de communicatie van de projectontwikkelaar of de verkoper. Denk aan het compromis/de koop-verkoopoptie; hier vind je zeker de aankoopprijs terug.

Kosten nieuwbouw

De aankoopkosten

Notariskosten nieuwbouw: je geraakt niet omheen de notaris. Als je een woning koopt, moet je naar de notaris om een ereloon te betalen. Dat bedrag ligt vast en wordt bepaald aan de hand van de aankoopprijs en het geleende bedrag. Daarbovenop betaal je ook nog administratieve kosten.

Kosten nieuwbouw

Btw/registratiebelasting

Aankoop nieuwbouw appartement btw en registratiebelasting: bij de aankoop van een nieuwbouwappartement zijn de btw en registratiebelasting twee belangrijke kostenfactoren die je budget kunnen beïnvloeden. Koop je een bestaande woning? Dan betaal je enkel registratiebelasting op de totale aankoopprijs.

Bij de aankoop van een nieuwbouwappartement loopt het anders. De aankoopprijs wordt dan als volgt opgesplitst:

De grondprijs: Je betaalt 12 % registratiebelasting op de grond die je aankoopt.

De prijs voor de constructies: Je betaalt 21 % btw op de prijs voor de constructies. Als je voldoet aan bepaalde voorwaarden wordt dit gereduceerd naar 6 %.

Kosten nieuwbouw

De afwerking van je appartement

Als je een nieuwbouwappartement op plan koopt, is in de prijs meestal een bepaalde afwerkingsgraad inbegrepen om het appartement volledig naar jouw wens te creëren.

Als je er op tijd bij bent, kun je zelf keuzes maken over de afwerking van onder andere de keuken, badkamer en zelfs de vloeren. Echter moet je wel binnen een bepaald budget of assortiment blijven om geen bijkomende kosten te hebben. Ga je over het budget? Dan zijn de extra kosten voor jou.

Stap je pas later in het project en is er geen mogelijkheid meer om zelf de afwerkingskeuzes te maken? Dan is de aankoopprijs definitief.

Kosten nieuwbouw

Kosten nieuwbouw: nutsvoorzieningen

Een nieuwbouwappartement moet net zoals alle andere woningen aangesloten worden op de nodige nutsvoorzieningen, zoals:

  • water;
  • elektriciteit;
  • riolering;
  • telecom.

Vergeet dus niet dat dit allemaal kosten zijn die erbij komen. Projectontwikkelaars zijn meestal transparant en geven je graag een raming van de kosten voor nutsvoorzieningen.

Kosten nieuwbouw

Kosten opmaak van de basisakte

Van het hele gebouw wordt altijd een basisakte opgemaakt waarvan je een kopie ontvangt. De bedoeling van de basisakte is om voor iedereen duidelijk te maken wat er onder het privégedeelte en de gemeenschappelijke gedeelten van het appartementsgebouw valt, dit om latere discussies te vermijden. Ook voor de opmaak van deze basisakte moet je een deel betalen als je een nieuwbouwappartement koopt.

Kosten nieuwbouw

Kosten plannen en metingen

Van het gehele gebouw en het specifieke appartement dat je gaat kopen worden plannen en metingen gemaakt waarvoor je een deeltje moet betalen. Deze kosten moeten duidelijk vermeld staan in het compromis/de koop- verkoopoptie.

Termijn huurcontract

Gemeenschappelijke kosten

Aan wonen in een appartementsgebouw zijn ook gemeenschappelijke kosten verbonden. Je betaalt onder andere voor het gebruik en onderhoud van de lift en voor de nutsvoorzieningen in de gemeenschappelijke delen. Tevens moet je bijdragen aan kosten voor eventuele herstellingen van het appartementsgebouw.

Maar ook de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw, zoals gangen en een eventuele tuin, moeten onderhouden worden en hier draag je als appartementseigenaar ook aan bij.

Kosten nieuwbouw

Kosten aankoop nieuwbouw berekenen

Kosten nieuwbouw: tel alle bovengenoemde kosten op en zo bekom je een vrij correcte schatting van de kosten van een nieuwbouwappartement. Je komt dan minder snel voor verrassingen te staan en hebt een beter overzicht van het totale kostenplaatje van je nieuwe eigendom.

Kosten nieuwbouw

Volg een inspirerende vastgoedcursus bij Experts in Vastgoed!

Wil jij graag een nieuwbouw aankopen, maar wil je eerst nog wat meer leren over investeren in vastgoed? Schrijf je dan in voor één van de inspirerende en interessante cursussen van Experts in Vastgoed! De vastgoedmentoren leren je de kneepjes van de vastgoedmarkt en helpen je met plezier op weg naar financiële vrijheid. Heb je vragen of krijg je graag meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan voor je klaar!

Kosten nieuwbouw

Wil je meer tips rond investeren in vastgoed?
Abonneer je dan nu in op onze nieuwsbrief!

Mis niets van ons laatste nieuws en alle tips over hoe jij succesvol kan worden in het investeren van vastgoed. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

 

Volg ons gratis webinar “Hoe succesvol investeren in vastgoed” en zet jouw eerste stap in de richting van meer vrijheid

Wil je leren investeren op een veilige en doordrachte manier?

Wil je leren investeren in vastgoed maar je weet niet hoe? Zit je met angst om je zuurverdiende centen verkeerd te investeren? Kom dan naar 1 van onze workshops. 

Interesse om deel te nemen?
Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Interesse om deel te nemen? Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Neem deel aan ons Gratis webinar