Investeren in vastgoed tips: Berekenen van de verbrekingsvergoeding

Investeren in vastgoed

Alles over investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed tips: Berekenen van de verbrekingsvergoeding

Auteur: Gunther De Wilde

Of je nu een doorgewinterde vastgoedinvesteerder bent of net begint, waardevolle inzichten en investeren in vastgoed tips zijn altijd welkom om je te helpen succesvol te investeren in vastgoed op lange termijn.

In deze blog focussen we op het berekenen van de verbrekingsvergoeding bij vastgoedinvesteringen. In de wereld van vastgoedverhuur kunnen huurovereenkomsten namelijk op verschillende manieren eindigen. Één van de belangrijkste aspecten waar verhuurders en huurders rekening mee moeten houden, is de verbrekingsvergoeding.

Of je nu een verhuurder of huurder bent, we zullen dieper ingaan op de regels en praktijken rondom dit belangrijke aspect van vastgoedbeheer. Leer hoe je de financiële consequenties kunt begrijpen en beheren wanneer een huurovereenkomst vroegtijdig wordt beëindigd.

Investeren in vastgoed tips

Berekenen van de verbrekingsvergoeding in de praktijk

Wanneer een huurovereenkomst, waarbij de huurder de woning als zijn hoofdverblijfplaats gebruikt, binnen de eerste 3 jaar door de huurder wordt beëindigd, dan is hij een vergoeding verschuldigd aan jou als verhuurder.

De grote orde van deze vergoeding is gebaseerd op een aantal belangrijke factoren, waarvan de voornaamste de datum van beëindiging van de huurovereenkomst is.

Investeren in vastgoed tips

Een huurovereenkomst van 9 jaar

Wanneer we spreken over een huurovereenkomst van 9 jaar, is het belangrijk te begrijpen dat deze regeling uniform is in de drie gewesten van België. Het maakt niet uit of je je vastgoed in het Vlaamse gewest, Wallonië of Brussel hebt, de regels blijven gelijk.

Één van de cruciale aspecten om te onthouden is dat de huurder, mits de huurovereenkomst is geregistreerd, een vergoeding verschuldigd is als hij de overeenkomst beëindigt binnen de eerste drie jaar. De hoogte van deze vergoeding wordt bepaald door het specifieke jaar waarin de huurovereenkomst tot een einde komt:

  • In het eerste jaar: 3 maanden huur
  • In het tweede jaar: 2 maanden huur
  • In het derde jaar: 1 maand huur

Het is van het grootste belang op te merken dat het niet de datum van opzegging van de huurovereenkomst is die de vergoeding bepaalt, maar de daadwerkelijke einddatum van de overeenkomst. Dit is een belangrijk punt om in gedachten te houden bij het plannen van vastgoedtransacties en het inschatten van financiële verplichtingen.

Investeren in vastgoed tips

Een kortlopende huurovereenkomst (max 3 jaar)

Het type huurovereenkomst dat een maximale duur van 3 jaar heeft, brengt specifieke regels met zich mee, afhankelijk van het gewest waarin jouw vastgoedpand zich bevindt.

In alle drie de gewesten van België geldt dat een verbrekingsvergoeding alleen van toepassing is wanneer de huurovereenkomst officieel is geregistreerd. Dit betekent dat de overeenkomst bij de bevoegde instanties is vastgelegd volgens de wettelijke voorschriften.

Vlaams gewest

Voor vergoedingen gelegen in het Vlaamse gewest bedraagt de vergoeding anderhalve, één of een halve maand huur naargelang de huurovereenkomst eindigt in de loop van het 1ste, 2de of 3de jaar.

Wallonië en Brussel

In Wallonië en Brussel is de regeling eenvoudiger. Ongeacht in welk jaar de huurovereenkomst wordt beëindigd, bedraagt de verbrekingsvergoeding altijd 1 maand huur.

Investeren in vastgoed tips

Kortlopende huurovereenkomst in 9 jaar

Het kan gebeuren dat een kortlopende huurovereenkomst niet wordt opgezegd aan het einde van de afgesproken termijn. In dit geval wordt de huurovereenkomst automatisch omgezet in een overeenkomst van 9 jaar.

De verbrekingsvergoeding is een forfaitaire vergoeding. Dit wil zeggen dat deze altijd door de huurder verschuldigd is, ook wanneer jouw vastgoedpand onmiddellijk opnieuw verhuurd is.

Investeren in vastgoed tips: volg de opleidingen van Experts in Vastgoed!

Als het aankomt op vastgoedinvesteringen, is kennis de sleutel tot succes. Of je nu een ervaren investeerder bent of net begint te verkennen hoe vastgoed je financiële toekomst kan vormgeven, de opleidingen van Experts in Vastgoed bieden de inzichten en tips die je nodig hebt om je investeringsstrategie te verfijnen en je inkomsten te vergroten.

Workshops: Boost jouw inkomen inkomen via vastgoed

Experts in Vastgoed organiseert regelmatig de workshop “Boost jouw inkomen inkomen via vastgoed”. Gedurende deze workshop leggen we uit hoe je jouw eigen vermogen kan opbouwen door middel van vastgoedinvesteringen.

10 fundamenten voor succesvolle vastgoedinvesteringen

Ontdek de 10 fundamentele principes voor veilige en succesvolle vastgoedinvesteringen, bescherm je spaarcenten en bedrijfsinkomsten tegen inflatie en bereik financiële vrijheid door slim te investeren in vastgoed, zelfs in uitdagende economische tijden.

Investeren in vastgoed tips

Masterclasses: Leren investeren in vastgoed

Experts in Vastgoed geeft bovendien meerdere keren per jaar een 3-daagse masterclass: Leren investeren in vastgoed. Dit is een doe-workshop waarbij je de Belgische vastgoedmarkt bekijkt door een ervaren investeerders bril.

De do's en dont's bij investeren in vastgoed

Je ontdekt de meest rendabele manieren om te investeren, je leert risico’s te minimaliseren, je krijgt een antwoord op de vraag of je best vastgoed aankoopt met een vennootschap of privé, enz. Kortom, je ontdek alle do’s en dont’s om succesvol te investeren in vastgoed.

Investeren in vastgoed tips

Financial Freedom programma

Met behulp van het Financial Freedom programma krijg je de mogelijkheid om financieel strategisch ondernemen te leren. We begeleiden ondernemers bij hun transformatie tot investeerders door middel van grondige coaching en tussentijdse opdrachten.

Intensieve training tot een hoger niveau

Dit aanbod van Experts in vastgoed is ideaal voor iedereen die zijn kennis en ervaring naar een hoger niveau wil tillen door middel van intensieve training. Door samen te werken met ons, zul je sneller groeien en de meest voorkomende valkuilen vermijden die je zou kunnen tegenkomen als je het alleen probeert.

Schrijf je in!

Wanneer het aankomt op vastgoedinvesteringen, begint kennis met de allereerste stap: je inschrijven voor de informatie en begeleiding die je nodig hebt. Bij Experts in Vastgoed staan we klaar om je te voorzien van waardevolle inzichten en advies.

Dus, waar wacht je nog op? Bekijk snel onze website, schrijf je in en ontdek de wereld van vastgoedinvesteringen. Wil je alvast meer informatie over de inhoud van de verschillende opleidingen? Deze kan je ook terugvinden op de website!

Experts in Vastgoed beantwoord al jouw vragen!

Zit jij met de vragen “Hoe investeren in vastgoed” en”Hoe succesvol vastgoed beleggen”? Geen probleem! Onze experts zijn hier om al jouw vragen te beantwoorden. Of het nu gaat om huurrecht, financiële planning, of strategieën voor succesvol investeren, we hebben de kennis en ervaring om je te begeleiden. Stel je vragen en krijg de antwoorden die je nodig hebt om slim te investeren in vastgoed.

Neem contact op voor meer investeren in vastgoed tips!

Als je op zoek bent naar meer investeren in vastgoed tips en inzichten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons doel is om je te voorzien van waardevolle informatie waarmee je weloverwogen beslissingen kunt nemen en je investeringen kunt optimaliseren. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe je jouw vastgoedportefeuille kunt laten groeien.

Wil je meer tips rond investeren in vastgoed?
Abonneer je dan nu in op onze nieuwsbrief!

Mis niets van ons laatste nieuws en alle tips over hoe jij succesvol kan worden in het investeren van vastgoed. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

 

Volg ons gratis webinar “Hoe succesvol investeren in vastgoed” en zet jouw eerste stap in de richting van meer vrijheid

Wil je leren investeren op een veilige en doordrachte manier?

Wil je leren investeren in vastgoed maar je weet niet hoe? Zit je met angst om je zuurverdiende centen verkeerd te investeren? Kom dan naar 1 van onze workshops. 

Interesse om deel te nemen?
Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Interesse om deel te nemen? Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Neem deel aan ons Gratis webinar