De plaatsbeschrijving
Wanneer je vastgoed verhuurt, ben je verplicht om een plaatsbeschrijving op te maken. En maar goed ook, want zo vermijd je vervelende discussies met je huurders. Een plaatsbeschrijving legt vast in welke staat de huurder het pand verkregen heeft en hoe die het ook weer moet afleveren, aan het einde van de huurtermijn.
Auteur: Gunther De Wilde
Voor elke nieuwe huurder moet je twee plaatsbeschrijvingen opmaken: één aan het begin van de huurperiode en één aan het einde. Door beide plaatsbeschrijvingen te vergelijken, kan je vaststellen welke schade er in de tussentijd ontstond.
Bracht de huurder schade aan? Dan krijgt hij een deel van de huurwaarborg niet meer terug, als vergoeding voor de herstellingswerken.
Is er sprake van standaard gebruiksslijtage? Dan ben je als verhuurder zelf verantwoordelijk voor de kosten.
Uitgebreide en nauwkeurige plaatsbeschrijving is van groot belang
Een uitgebreide en nauwkeurige plaatsbeschrijving is dus zowel voor de huurder als de verhuurder van groot belang. Om zeker te zijn dat het document betrouwbaar is en dat beide partijen akkoord gaan, moet de beschrijving aan enkele voorwaarden voldoen.
Zo moet het document voldoende gedetailleerd zijn. Neem dus uitgebreid de tijd om elk detail te beschrijven en neem kleurenfoto’s als bewijs. Je kan elke ruimte ook benoemen met een vaste beschrijving die in één oogopslag aangeeft hoe een ruimte eraan toe is, zoals “gloednieuw, goede staat, sporen van gebruik, slechte staat of vernieling”.
Zowel de huurder als verhuurder moeten beiden aanwezig zijn wanneer de plaatsbeschrijving wordt opgemaakt.
Maak je plaatsbeschrijving zelf op of laat een deskundige dit opmaken
Een plaatsbeschrijving opstellen kan je eenvoudig zelf doen, samen met je huurder. Je kan ook een deskundige vragen om de beschrijving op te maken. Als jij en je huurder het niet eens zijn, kan je een vrederechter vragen om een expert aan te stellen. Een externe partij inschakelen is sowieso een slimme keuze om onenigheden te vermijden.
Ten slotte moet de plaatsbeschrijving ook door beide partijen gedateerd en ondertekend worden. Zo is er geen discussie mogelijk en weten jij en je huurder precies hoe het zit.