De kracht van een gesplitste vastgoedaankoop

Investeren in vastgoed

Alles over investeren in vastgoed

De kracht van een gesplitste vastgoedaankoop

Auteur: Gunther De Wilde

In voorgaande blogs bespraken we de keuze tussen privaat of via een vennootschap investeren in vastgoed.

Hoewel ik over het algemeen de voorkeur geef aan privaat investeren in residentieel vastgoed vanwege de geldende belastingregimes op huurinkomsten, introduceer ik in deze blog de uitzonderlijke strategie van een gesplitste aankoop.

Via deze aanpak optimaliseer je het gebruik van zowel privé- als bedrijfsmiddelen bij jouw vastgoedinvesteringen.

De 80/20-regel biedt een krachtige strategie voor ondernemers en vastgoedbeleggers die hun rendement willen hefbomen en hun risico’s willen minimaliseren.

Door strategisch gebruik te maken van zowel privé- als bedrijfsmiddelen, kunnen investeerders profiteren van aanzienlijke belastingvoordelen, doen ze aan risicospreiding, financiële hefboomwerking en vermogensopbouw.

Gesplitste vastgoedaankoop

Wat is de 80/20-regel?

De 80/20-regel betreft de verdeling van een vastgoedaankoop tussen je privaat persoon en je vennootschap: 20% van de aankoop wordt gedaan als privaat persoon en 80% via jouw vennootschap.

Deze aanpak is uniek vanwege de specifieke verdeling van eigendomsrechten: de naakte eigendom wordt voor 20% van de waarde privaat aangekocht, terwijl het vruchtgebruik door de vennootschap voor 80% van de waarde wordt verkregen.

Gesplitste vastgoedaankoop

Hoe werkt dit nu in de praktijk?

Stel, je wilt een pand kopen ter waarde van €350.000. Volgens de 80/20-regel, koop je als privépersoon de naakte eigendom voor €70.000 (20%), en verwerft je vennootschap het vruchtgebruik voor €280.000 (80%). Dit zorgt ervoor dat je persoonlijk 20% van het pand bezit, terwijl je bedrijf het recht heeft op gebruik of de huurinkomsten.

De grootste winst behaal je echter op de lange termijn: na afloop van het vruchtgebruik, dat volledig door de vennootschap is betaald, komt het volledige eigendom in jouw privébezit.

Gesplitste vastgoedaankoop

4 voordelen van deze strategie

Voordeel 1

Door vastgoed in een vennootschap in te brengen, kun je genieten van meerdere belastingvoordelen:

  • Afschrijvingen en vermindering van vermogensbelasting
  • Inbreng en kostenaftrek
  • Btw-recuperatie bij onderhoud en herstellingen.
 

Voordeel 2

De verdeling van de aankoop tussen privé- en bedrijfsmiddelen helpt het risico te spreiden. Mocht het bedrijf failliet gaan, dan blijft het persoonlijke eigendom beschermd.

Voordeel 3

Met een investering van slechts 20% van de waarde van het pand op privénaam, kun je een aanzienlijk groter eigendom bemachtigen, wat leidt tot een hoger potentieel rendement.

Voordeel 4

Door de tijd heen betaal je jouw vastgoedinvestering af via bedrijfsinkomsten, terwijl je privaat-eigendom mee in waarde stijgt.

Uiteindelijk wordt het volledige eigendom van het vastgoedpand overgedragen aan jou privaat, waardoor je aan sterke vermogensopbouw doet.

Gesplitste vastgoedaankoop

Contacteer ons voor meer informatie

Wil je meer weten over investeren in vastgoed? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie! Wij helpen je graag verder en beantwoorden al je vragen.

Wil je meer tips rond investeren in vastgoed?
Abonneer je dan nu in op onze nieuwsbrief!

Mis niets van ons laatste nieuws en alle tips over hoe jij succesvol kan worden in het investeren van vastgoed. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief!

 

Volg ons gratis webinar “Hoe succesvol investeren in vastgoed” en zet jouw eerste stap in de richting van meer vrijheid

Wil je leren investeren op een veilige en doordrachte manier?

Wil je leren investeren in vastgoed maar je weet niet hoe? Zit je met angst om je zuurverdiende centen verkeerd te investeren? Kom dan naar 1 van onze workshops. 

Interesse om deel te nemen?
Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Interesse om deel te nemen? Vraag stellen?

Tijdens dit kort gesprek brengen we samen zéér gericht in kaart welke onderwerpen het meest relevant zijn voor jou.

Deze kennismaking verzekert jou ervan, dat je voldoende waarde uit het begeleidingstraject zult halen en helpt ons proactief in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Neem deel aan ons Gratis webinar